Tarveharkinnan arviointi myös osaksi yhteistoimintaa

22.11.2019


SAK:n edustajiston sääntömääräinen kokous pidettiin 21.-22. marraskuuta. Keskustelun ytimessä oli työehtoshoppailu ja ammattiosaston puheenjohtaja käsitteli puheenvuorossaan tätä aihetta ammattikuntamme näkökulmasta, tapaus Delhi.

Teksti ja kuvat:

Jari Toivonen

Puheenjohtaja, Suomen Lentoemäntä- Stuerttiyhdistys, SLSY ry

Hallituksen jäsen, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto, AKT ry

23.10.2019

 

Kansallinen lentoyhtiömme siirsi marraskuun alusta Delhin reitin matkustamopalvelun alihankintaan OSM aviation -yritykselle.  Nyt intialainen henkilökunta hoitaa reitillä kokonaisuudessaan matkustamopalvelun. 50 henkilötyövuotta työehtoshopattiin halvemmille työehdoille Intiaan ja paikallisille työntekijöille myönnettiin tätä varten työluvat.

Työyhteisössä emme ymmärrä miksi työluvat annettiin intialaisille. He eivät muuta Suomeen tai eivät ole rakentamassa yhteiskuntaamme, eivätkä ole asiantuntijoina auttamassa suomalaista yritystä. He eivät maksa veroja Suomeen tai osta suomalaisia palveluita.

Tämän vuoden aikana 8000 EU/ETA alueen kansalaista on hakenut kansallisesta lentoyhtiöstämme työtä lentoemäntänä tai stuerttina. Eikö olisi ollut järkevämpää palkata joku heistä työllistämisen kannalta? Asiassa ei ole saatavuusongelmaa.

Esitän että SAK pyytää tarkempia tietoja siitä milloin eri viranomaiset alkavat noudattamaan hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita. Kaikki ohjelman mukaiset asiat eivät ole sidottu lakimuutoksiin.

Esitän että SAK ajaa osana YT-lain uudistamista mahdollisuutta työntekijäedustukselle lausua viranomaiselle työlupaharkinnan ja työvoiman saatavuuden arvioinnin osana.

Lopuksi haluaisin vielä kiinnittää huomiota siihen että valtionyrityksissä on täysin hakusessa mitä yhteistoiminta tarkoittaa. Delhin ulkoistuksesta ei käyty YT -neuvotteluita ja ulkoistuksesta ei kerrottu etukäteen Finnairin työntekijäedustukselle, vedoten pörssisalaisuuteen. Toimea valmisteltiin salaa samaan aikaan kun kävimme työehtosopimusneuvotteluita. Yhtiön mukaan kyseessä on säästötoimi, mutta tosiasiallisesti sillä rahastettiin työehtosopimuksessa tehdyt parannukset työehtoihin.

Hyvät kuulijat, tehdään loppu kaikelle työehtoshoppailulle! Hyvä PAU!